Yayın Politikası

Mesail, güncel sosyal meseleler bağlamında akademik uzmanlığı genel okuyucu kitlesiyle buluşturmayı amaçlayan bir e-dergi projesidir. Bu misyon doğrultusunda Mesail Yayın Kurulu olarak yarı akademik adını verdiğimiz bir tarzı yayın politikası olarak benimsemekteyiz. Yarı akademik tarzı en muhtasar şekliyle akademik hassasiyetlerle örülmüş bir içeriğin gündelik dilin üslup sınırları içinde sunulması olarak anlamaktayız. Akademik ciddiyet ile kamuoyu tartışmaları arasında bir köprü kurulmasında hayati önemi haiz olduğunu düşündüğümüz bu tarzın genel prensipleri üç kategori altında şu şekilde sıralanabilir:

 

Format
  1. Platformumuzda yer almasını istediğiniz çalışmanızın maksimum 1500 kelime uzunluğunda olmasını beklemekteyiz. Editöryal ekibimiz, zaman zaman bu kural özelinde yazarlarımıza esneklik sunsa da, çoğunlukla yazınızın kırpılmasını uygun gördükleri bölümlerini kırparak metninizi 1500 kelimelik sınırın içinde kalacak şekilde yeniden düzenlenmesini tercih etmektedir.

  2. 1 Mart 2022 tarihinden itibaren, Mesail Dergi ve tüm alt yayın platformlarında metin içi alıntılar hyperlink formatında verilmeye başlanmıştır. Buna ilaveten, Mesail Dergi’de çıkan çalışmalarınızda metnin sonuna başvurduğunuz eserleri içeren bir kaynakça bölümü eklemenizi beklemekteyiz.

 

İçerik
  1. Çalışmanızın odağında reel meseleler olmasını istiyoruz. Kurgunun insan varoluşunu anlamlandırmada sunduğu zengin imkanları teslim etmekle birlikte, platformumuzda kurgu metinlere yer vermemekteyiz. Kurgu metinlere eleştirel bir perspektif ile yaklaşarak güncel toplumsal meselelere izahat getirmeyi amaçlayan çalışmaları ise memnuniyetle yayınlamaktayız.

  2. ‘Barika-ı hakikat müsademe-i efkardan doğar’ sözünden esinlenerek, çalışmanızda odaklandığınız meseleye yönelik somut bir iddiaya sahip olmanızı ve bunu alternatif görüşlerle eleştirel bir diyaloğa girerek öne sürmenizi beklemekteyiz. Doğruluğu kendinden menkul didaktik metinler, alanındaki bilgi birikimine çarpıcı bir katkı sunmayan deskriptif çalışmalar platformumuz için uygun bulunmamaktadır.

  3. Çalışmanızda öne sürdüğünüz fikirlerin nihai olarak veri ile temellendirilmesini talep etmekteyiz. Bağlamına göre, istatistiki bir bulgu, bir saha çalışması notu, tarihi bir belge veya tecrübeye dayalı bir anekdot pekala bir temellendirme yöntemi olabilir. Mesail Yayın Kurulu olarak, metodolojik çoğulculuğu prensip olarak benimsemekte, nicel ve nitel metotları eşit derecede kıymetli görmekteyiz. Yazarlarımızdan platformumuzda yer verdiğimiz çalışmalarında kendi verilerini kullanmaları gibi bir beklentimiz bulunmamaktadır. Lakin, eserinizin orijinal bir veri sunması durumunda platformumuzda yer bulacağını çok istisnai durumlar dışında garanti edebiliriz. Felsefe, sanat ve edebiyat gibi meseleler üzerine eğilen, kavramsal yönüyle ön plana çıkan çalışmalarda iddialarınızı veri ışığında temellendirmenizi beklememekteyiz. Bu kategorideki çalışmaları platformumuza kabul aşamasında çok daha sıkı editöryal prensiplere tabi tuttuğumuzu belirtmek isteriz.

 

Üslup
  1. Yazınız, okurun ele aldığınız meselenin önemine vakıf olduğu varsayımıyla başlamamalı. Giriş paragrafında birkaç uygun cümle ile ele aldığınız meselenin ortalama bir okuru niçin ilgilendirmesi gerektiğini duru bir dil ile açıklamanızı beklemekteyiz. Özellikle akademik saiklerle kaleme alınmış metinlerde zaman zaman bunu gerçekleştirmenin güçlüklerinin farkında olsak da, fikirlerinizin ortalama bir okurun dünyasında karşılık bulmasını hususen önemsemekteyiz.

  2. Yazınızın ilk paragrafında, ele aldığınız meseleye yönelik iddianızı bir ya da birkaç cümle ile okura açık bir şekilde özetlemenizi bekliyoruz. Editöryal tecrübemize dayanarak, bir iddiayı birkaç cümleye sığdırmakta yaşanan güçlüklerin çoğu zaman somut bir iddianın yokluğundan kaynaklandığını düşünmekteyiz. Eğer çalışmanızda öne sürdüğünüz iddia bir veya birkaç cümlede özetlenemeyecek kadar girift ise, iddianızı yekpare bir metinle ifade etmek yerine birbirinden müstakil çalışmalar veya bir yazı dizisi ile sunmanızı tavsiye ediyoruz. 

  3. Bilhassa tezinizi numerik ve istatistiki analizlerle desteklediğinizde, bulgularınızı yorumlama işini okura bırakmayıp, bu verilerin kendi bağlamlarında ne manaya geldiğini anlaşılır bir şekilde izah etmenizi beklemekteyiz. Mesela, bir regresyon analizinde ulaştığınız korelasyon katsayısının çalışmanın bağlamıyla ilişkisi kurulmadığı takdirde okur kitlemiz nezdinde anlamlı bir ifade imkanı bulamayacağını hatırlatmak isteriz.

  4. Yazarlarımızdan jargon kullanımını asgari seviyede tutmalarını beklemekteyiz. Jargon kullanımının zaruret teşkil ettiği durumlarda, kullanılan jargonun metin içinde yahut dipnotlarda sarih bir şekilde açıklanması gerekmektedir.

  5. Güncel Türkçede yaygın şekilde kullanılmayan arkaik kelime ve ifadelere çok gerekli olmadıkça çalışmanızda yer vermemenizi tavsiye etmekteyiz. Bu maksatla, kelime tercihlerinizi yaparken Türk Dil Kurumu’nun Güncel Türkçe Sözlüğüne başvurabilir, eskimiş notunu içeren kelimelerden uzak durabilirsiniz. Çoğu durumda editöryal ekibimiz bir metin içinde genel akışı bozmayacak düzeyde bu türden kelime kullanımını tolere etmektedir. Ne var ki, bu tip kullanımların sayısı arttıkça, çalışmanızın platformumuzda yer bulma ihtimalinin düşeceğini belirtmek isteriz.

  6. Çok usta kalemlerin elinden çıkmadıkça, uzun cümlelerin metnin akıcılığını ve anlaşılırlığını düşürdüğü kanaatindeyiz. Bu sebeple, yazarlarımıza fikirlerini çok sayıda yan cümlecik ve bağlaç ile uzatılmış cümleler yerine, kısa ve sade cümlelerle ile ifade etmelerini öneriyoruz.

 

Mensubu olduğumuz toplumun müşterek meseleleri üzerine akademik ciddiyetle kafa yoruyor, fikirlerinizi bizatihi bu toplumun fertleriyle paylaşmayı arzu ediyorsanız, Mesail Dergi’de sizin de çalışmalarınıza yer vermekten mutluluk duyacağımızı belirtmek isteriz.