Malumattan İlme Metot

Sosyal ve beşeri bilimlerle İslamî ilimlerdeki eğilimleri ve ana akım akademinin paradigmalarını ele aldığımız bu sayıda; nazarî boyutuyla, geleneğe, tarihe ve sosyal bilimlere nasıl yaklaşmak gerektiğini tartışmaya açmak istiyoruz. Pratik katkıları da çok önemsiyoruz ve araştırma/çalışma metodu gibi modern akademi için elzem olan verimlilik ve üretkenlik konularına da değiniyoruz.

Etkili Öğrenmenin Sırrı Nedir?

“İnsan en iyi nasıl öğrenir?”, bu sorunun cevabı bu yazıda beynin işleyişiyle ilgili bazı temel kuralları anlamak yoluyla aranacaktır. Beynin nasıl çalıştığına dair birkaç basit kuralı anlayarak beynin nasıl öğrendiğinin net bir şekilde anlaşılması, öğrenmeye farklı bir şekilde görmenizi sağlayacaktır.

Vesilecilik ve Özgür İrade

Vesilecilik, kâinatta etken nedenselliğe sahip tek kudretin Allah’a ait olduğunu savunan bir nedensellik teorisidir. Doğada gözlemlediğimiz ve neden-sonuç ilişkisi olarak düşündüğümüz birlikteliklerin içsel ve etken bir nedenselliğe sahip olmadığını, bunların Allah’ın yaratmasında “vesileler” olduğunu ileri sürer.

Veri-Sen: Verimizin Hakkını Aramak

Facebook’ta beğendiğimiz fotoğraf, Google’da arattığımız adres, internette yaptığımız alışverişler... Bunların hepsi bize birer iz oluşturuyor. Bu verilerin bizim haberimiz olmaksızın birtakım şirketlerden diğer şirketlere satıldığı ve nihayetinde bizlere hedeflenmiş haber veya içerikler olarak döndüğü artık herkesin malumu. Peki ya çözüm?

Ekonomi Biliminde Metot

Ekonominin kötü şöhretinin olduğu bazı yönler söz konusu: İdeolojik olarak markete dayalı çözümleri savunmak, realist olmayan bir davranış modeline sahip olmak bunlardan bazıları. Aslında, ekonominin gelmiş olduğu noktayı şu söz çok iyi özetliyor: Bütün modeller yanlıştır; ama bazıları faydalıdır.

İyi de Ne Yapmalı?

Ne yapmalıyım? Hangi eylemi yerine getirmem benim için en iyisidir? Günlük telaşenin verdiği sarhoşluk bu sorulara aymamızı engellese de hayatımızın farklı dönemlerinde bu soruların sinyal gibi yanıp söndüğünü biliyoruz. Bu yazı, bu sorulara verilebilecek cevaplara ilişkin genel bir teklif sunmaya çalışacaktır.

Bilim ve Sanat Arasında Tarih Disiplini ve Metodolojisi

Tarihçilerin ürettiği bilginin bilimsel bir bilgi mi olduğu veya bir edebi ürün mü olduğu hâlâ netlik kazanamamıştır. Bu süreçte hem ilgilendiği başlıca konularla hem de kullandığı farklı tür kaynaklarla tarihin daha bilimsel nasıl olabileceği üzerine tarihçiler çeşitli metodolojik yaklaşımlar getirdiler.