Dijital Toplum

Dijital araçlar ve internet yeni bir toplumsal düzeni çok hızlı bir şekilde hayatımızın merkezine yerleştiriyor. Bu sayımızda; sosyal medya üzerinden hukuk dağıtılması, linç kültürü, dijital dünya ve kişilik değişimi, siyasi manipülasyonlar, dijital alanda sosyalleşme gibi farklı açılardan dijital toplumu ve online olma durumunu inceliyoruz.

Vesileci Bir Bilimin İmkânı

İmam Gazali’nin de belirttiği üzere pamuk ve ateşin bir araya getirilmesi ve pamuğun yanmasını zorunlu bir neden-sonuç ilişkisi olarak sunmak gözlemi aşan bir varsayımdır. Zira bizim gözlemlediğimiz pamuk ve ateşin teması ve yanmanın bir-arada-oluşudur, zorunlu bir neden-sonuç ilişkisi değil.

Twitter Mahkemeleri

Linç kampanyaları neticesinde mahkemelerin kararları değişirse ironik bir biçimde mahkemelerin zayıf olduğu tezi de doğrulanmış oluyor. Bu da insanların daha fazla sosyal medyaya yönelmesine sebep oluyor. Günün sonunda kendi kendini baltalayan bir sistem ortaya çıkıyor.

Sosyal Medya Fıkhı 2.0

İnsanların gerçekliğe ihtiyacı var mı? Cevap, sosyal medya özelinde; hayır. Çünkü burası öğretmekten çok etkilemenin, düşündürmeden çok oyalamanın mecrası. Peki nasıl olacak hakikatin talep görmediği bu dünyada anlama, anlamlandırma ve hukuki çerçeveye oturtma ameliyesi?

Nesiller Arası Genetik-Üstü Aktarım: Sentetik Bir Polimer Olarak Plastikler

Bu yazıda, plastiğin, bize ve ekosistemdeki diğer canlı vücutlarına bir nevi zerk yoluyla sebep olduğu biyolojik ve fizyolojik fesatlar; ve bu fesatların gelecek nesillerimize aktarılış yollarının bilimsel tespitlerini ele alacağız. Müteakiben de kendimizi ve çevremizi bu mevzularda ıslah edebilmek adına neler yapabileceğimizden bahsedeceğiz.

‘Dijital’ Cemaatler: Söylem, Bilgi, Algı

Benedict Anderson, Hayali Cemaatler’de, milliyet kavramının ortak bir düşünce sistemi halinde var olabilmesinin en önemli nedeni olarak bir teknolojik gelişmeye işaret eder: matbaa. Peki, 21.yy’ın teknolojik gelişmeleri ve dijital iletişim araçları nasıl bir topluma zemin hazırlamaktadır?

Çao’dan Bitcoin’e Para, Devlet ve Şiddet

Marco Polo’ya göre, kağıt para değerini toplumsal güvenden ziyade muktedir kişi veya kurumların şiddet potansiyelinden devşirmektedir. Modern para, kullanım şekilleri ve değer kaynağı bakımından, burada tasvir edilen kağıt paradan çok da farklı mıdır?