Biz Kimiz?

İçinde yaşadığımız hayat, dinamiklerini ilk elden kavramayı güçleştiren bir hızla dönüşüp karmaşıklaşıyor. Bu süreç, insanları sürekli maruz kaldıkları, hayatlarına dahil ettikleri, kabul etmek durumunda bulundukları fakat derinlemesine kavrayış sahibi olmadıkları pek çok müessese ile başbaşa bırakıyor. Hukuk, siyaset, ekonomi gibi sahalarda son birkaç yüzyılda gerçekleşen bu büyük dönüşüm; özellikle son on yılda hayatlarımızda merkezî bir konum elde eden teknoloji ve teknolojik aygıtlar sayesinde sosyal hayatın bütün kılcallarında kendini hissettiriyor. Biz, bu sürece dair tartışmaların salt akademik çevrelerde yapılıp bundan bizzat etkilenen insanların görüş mesafesinden uzaklaştırılmasını uygun bulmadığımız gibi; zikrettiğimiz meselelerin ancak akademik bir titizlikle ve ilgili alanlarda fikrî mesaisi olan kimselerin kalem oynatmasıyla anlaşılacağını düşünüyoruz. Ülkemizde, akademik üretimin ele alınan meselelerden doğrudan etkilenen geniş okur kitlesinden uzak, ‘steril’ bir meşgale olarak görülmesini maksada uygun bulmuyoruz. Akademide tartışılan ve hayatımızdaki temel dönüşümleri ele alması bakımından esaslı olan meselelerin, geniş okur kitlesinin ilgisini çekecek bir üslupla, kolayca ulaşılabilir bir platform vasıtasıyla aktarılmasını elzem görüyoruz. Bu motivasyonla, iyi niyetli bir çaba olarak, zikrettiğimiz çerçevedeki hayatî meselelerin yarı-akademik bir üslupla ele alınacağı ve geniş okur kitlesine ulaşacağı bir mecra olması ümidiyle Mesail’i  2019’da kurduk.

Mesail’de yayımladığımız metinlerin, slogan ve hamasetten uzak; titiz, incelikli araştırma ve düşünme süreçlerinin ürünü  olmasına dikkat ediyoruz. Meselelerin uygun bağlamda, azami çeşitlilikte bakış açısıyla işlenmesini faydalı buluyoruz. Yazarlarımızın, yaklaştıkları konuya dair var olan tartışmalara anlamlı katkılar sunmasını veya konudan ilk kez haberdar olacak okurları önemli tartışmalardan haberdar etmesini bekliyoruz. Bu itibarla, Mesail’in ele aldığı meselelere dair gündem için teklif oluşturacak veya var olan gündemin seyrini etkileyecek bir ciddiyetle yayın hayatını sürdürmesini sağlamaya çalışıyoruz.

Bizler; hukuk, siyaset, iktisat, psikoloji, sosyoloji, tarih gibi beşeri ilimler alanlarında eğitimlerini sürdüren; ilgili oldukları ilmî meselelere dair düşünmeye çalışan, bu konularda anlamlı akademik üretimleri tetikleyecek mecraların oluşumunu önemseyen; insanın, toplumun ve insanlığın yaşadığı macerayı anlamaya çalışan; dil, coğrafya ve inanç gibi unsurlar bakımından ortak kadere sahip olduğu paydaşlarının dertlerine dair esaslı anlayışlar geliştirme gayreti taşıyan kişiler olarak, oluşturduğumuz bu mecranın maksadına uygun verimlere kapı aralamasını ümit ediyoruz. Bu istikametteki gayretimize ortak olmak üzere sunulacak her türlü katkıdan memnuniyet duyacağımızı bildirmek isteriz.

 

Mesail Yayın Kurulu

EKİBİMİZ

 

 

Ahmet Utku Akbıyık

Genel Yayın Yönetmeni

Harvard Üniversitesi Politik Ekonomi ve Hükümet programında doktora eğitimine devam etmektedir. Kalkınmanın politik ekonomisi, sosyal politikalar ve göç çalışmaları ilgi alanıdır.


Ayşe Betül Aytekin

Yayın Kurulu Üyesi

Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı ile Tarih bölümlerinden mezun oldu. TRT World Dijital’de haber yapımcısı olarak çalışmaktadır.


Saadet Taşyürek

Yayın Kurulu Üyesi

Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesinde Psikoloji bölümünde 2022 yılında tamamlamıştır. Medipol Üniversitesinde klinik psikoloji alanında yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Akademik ilgi alanları travma, stres, kaygı, duygu düzenleme, psikolojik dayanıklılık, fanatizm ve dijital medya kullanımı konularını kapsar.


Abdullah Yasir Atalan

Yayın Kurulu Üyesi

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını King’s College London Ortadoğu Çalışmaları bölümünde tamamladı. Şu anda American Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi doktorası yapıyor.


Yusuf Bedir

Yayın Kurulu Üyesi

İstanbul Şehir Üniversitesi Felsefe ve İslami İlimler bölümlerinden mezun oldu. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe bölümünde yüksek lisans çalışmalarına devam etmektedir.


 

Ebrar Sena Çekiç

Yayın Kurulu Üyesi, Geçmiş Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı (2022)

2019 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Tarih bölümlerinden mezun olmuştur. Halihazırda İstanbul Üniversitesi’nde Kamu Hukuku alanında yüksek lisans yapmakta ve International Baccalaureate programı kapsamında Küresel Siyaset dersleri vermektedir. Küresel sorunların çözümünde uluslararası hukukun rolü ile ilgilenmektedir.


Betül Demirel

Yayın Kurulu Üyesi

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Tarih bölümlerinden  2020 yılında mezun oldu. Columbia Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında master eğitimine devam etmektedir.  İlgi alanları uluslararası güvenlik, barış inşası ve çatışma yönetimidir.


Abdullah Yusuf Kabaoğlu

Yayın Kurulu Üyesi, Geçmiş Genel Yayın Yönetmeni (2022)

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile Tarih bölümlerinden mezun oldu. University of Georgia’da Siyaset Bilimi alanında yüksek lisansını tamamladı. Halihazırda University of Illinois Urbana-Champaign’de aynı alanda doktora çalışmalarını sürdürmektedir. Uluslararası güvenlik, nükleer strateji, kamuoyu davranışı ve uygulamalı istatistik alanlarında uzmanlaşmaktadır.


Ayşe Işın Kirenci

Yayın Kurulu Üyesi

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra London School of Economics (LSE)’de Uluslararası Siyasal İktisat programından yüksek lisans derecesi aldı. Cambridge Uluslararası Sertifika Programı (IGCSE) kapsamında “Global Perspectives (Küresel Perspektifler)” dersini bir yıl süreyle verdi. Edith Wharton’dan “Kurgu Sanatı Kısa Öykü ve Roman Sanatı için Klasik Bir Rehber” isimli Türkçe çevirisi 2022 TYB Çeviri Ödülü’ne layık görüldü. TRT World Dijital’de haber yapımcısı olarak çalışmaktadır.


Halide Sena Koçyiğit

Yayın Kurulu Üyesi

Boğaziçi Üniversitesi, Psikoloji bölümü lisans mezunudur. Halihazırda aynı üniversitede gelişim psikolojisi alanında yüksek lisansını sürdürmektedir. Akademik ilgi alanları çocuklarda sosyal ve epistemik güven ve grup algısı konularını kapsar.


Bahadır Sancak

Yayın Kurulu Üyesi, Geçmiş Yazı İşleri Sorumlusu (2022)

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2016 senesinde mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini uluslararası hukuk alanında LSE’de (London School of Economics and Political Science) tamamladı. Eserleri İtibar ve Muhit dergilerinde yayımlanmıştır.


Muhammed Bedrettin Toprak

Yayın Kurulu Üyesi

Ekonomi lisans eğitimini Marmara Üniversitesi’nde tamamladı. Lisansüstü eğitiminde Durham Üniversitesi’nde bulundu, halihazırda Marmara Üniversitesi İktisat Tarihi doktorasına devam etmektedir. İSAR araştırmacısı olarak görev yapmaktadır.


Begüm Kıtay Çelik

İletişim Sorumlusu

Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi bölümünde öğrenimini sürdürmektedir. Salıncak Çocuk Dergisi editörlüğünün yanı sıra Araştırma ve Kültür Vakfı bünyesinde faaliyet gösterir. Şiirleri Genç Öncüler ve İtibar dergilerinde yayımlanmıştır.


Enes Çolak

Redaktör

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden 2019 yılında; İngilizce Mütercim-Tercümanlık bölümünden 2020 yılında mezun oldu. Hâlihazırda aynı üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmekte olup yeni Türk edebiyatı ve çeviri alanı üzerindeki çalışmalarını sürdürmektedir.

 

 

ONUR KURULU

Arif Erbil

Geçmiş Yayın Kurulu Üyesi (2019-2022)

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi & Uluslararası İlişkiler bölümü ile Tarih bölümlerinden mezun oldu. Halen aynı üniversitede Tarih bölümünde erken modern Osmanlı siyaset düşüncesi üzerine yüksek lisans çalışmalarını sürdürmektedir. Aynı zamanda Abdullah Tivnikli İSAR Vakfında araştırmacı olarak çalışmaktadır.


Abdullah Eren

Geçmiş Yayın Kurulu Üyesi (2019-2021)

Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümü ve İSAR Temel Eğitim programı mezunudur. Aynı üniversitede yüksek lisans öğrencisidir. İSAR Araştırmacısı olup İhtisas programına devam etmektedir. Askeri sosyoloji, devlet dışı silahlı aktörler, İslam antropolojisi, güvenlik ve dış politika konularına ilgi duyup çalışmalarını yürütmektedir.


M. Nurullah Güleç

Geçmiş Yayın Kurulu Üyesi (2019-2022), Geçmiş Genel Yayın Yönetmeni (2019-2020)

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Matematik bölümlerinden mezun oldu. Sonrasında Oxford Üniversitesi’nde Ekonomi bölümünde Master programını bitirdi. Şu anda Duke Üniversitesi’nde Ekonomi doktorası yapıyor.


Hüseyin Emre Sayıcı

Geçmiş Yayın Kurulu Üyesi (2019-2021)

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunudur. Aynı bölümde 2020 yılında yüksek lisans programını tamamladı. Marmara Üniversitesi Maliye bölümünde araştırma görevliliği yapmaktadır.

 


Selim Yaman

Geçmiş Yayın Kurulu Üyesi (2019-2021), Geçmiş Genel Yayın Yönetmeni (2021)

Boğaziçi Üniversitesi ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisansını İngiltere’de bulunan SOAS’da politik-ekonomi alanında tamamladı. Şu anda American Üniversitesi’nde siyaset bilimi alanında doktora yapmakta olup, ilgi alanları politik metodoloji ile siyasal şiddeti içerir.